Možete li se izvući sa kasnim podnošenjem prijave za posao?

 

Svima nam se to nekada desilo. Čeprkate po internetu i naiđete na oglas za posao koji kao da je krojen za vas – ali onda primjetite da je rok za prijavu bio prije nedjelju dana. Da li treba da se prijavite? I da li uopšte da opravdavate svoje kašnjenje?

Kao i kod većine pitanja, odgovor je: Zavisi.

Prijavite se ako nije previše kasno

Ako zaista nije tako kasno – možda je rok bio prije dan ili čak nedjelju dana – samo naprijed i prijavite se. U svom propratnom pismu objasnite da ste tek nedavno naišli na oglas za posao i da ste bili toliko uzbuđeni zbog toga da ste sastavili svoju prijavu što je prije moguće. Nema potrebe za izgovorima. Poruka koju pokušavate da pošaljete je da ste ranije znali za poziciju, očigledno biste se ranije prijavili. Toliko.

Nemojte se prijavljivati ako je prošlo mjesec dana od roka

Nema smisla da šaljete svoju prijavu dok HR menadžer završava intervjue u poslednjem krugu. Možda mislite: „Pa, neće škoditi da pošaljem CV, pa šta bude“, ali u ovom slučaju ni to vjerovatno neće pomoći. Umjesto toga, ako ste zainteresovani za buduće prilike u toj kompaniji, dogovorite informativni intervju sa nekim ko tamo radi da biste saznali više. Ostavićete bolji utisak a u slučaju da je finalni krug intervjua završen, a oni još uvek nisu pronašli odgovarajućeg kandidata, tada ćete imati mogućnost da se prijavite.

Prijavite se ako imate insajderske informacije

Prateći ovu prethodnu tačku, ako imate kontakt u kompaniji, provjerite sa njim ili njom da li je još uvijek moguće aplicirati. Ako je tako, ovo ne samo da vam daje zeleno svijetlo, već takođe znači da ćete imati nekoga u kompaniji ko zna da ste se prijavili i ko bi potencijalno mogao da provjeri aplikaciju umjesto vas. Bez obzira da li je ovaj kontakt dobar prijatelj ili ne, obavezno navedite zašto ste pogodni za taj posao, kada pitate da li je pozicija još uvijek otvorena. Nikada ne znate da li će ta osoba morati da se zalaže u vaše ime, pa joj dajte malo “municije”.

Nemojte se prijavljivati ako se oglas može naći samo na jednom mjestu

Online objave za posao su bez sumnje olakšale prijavljivanje za posao, ali je takođe malo teže utvrditi da li je oglas za posao još uvijek otvoren ili ne. Ponekad objave nemaju čak ni rok, samo datum objave. Prije nego što počnete da uređujete svoj CV, pokušajte da pronađete oglas za posao na sajtu kompanije. Bolje je da provjerite trenutne oglase na sajtu poslodavca i vidite da li postoje slične objave.

Bez obzira da li se na kraju prijavite ili ne, jedna stvar koju svakako treba da uradite je da pratite da li će posao biti ponovo objavljen u naredna dva ili tri mjeseca. Ponekad nakon čitavog ciklusa prijava, intervjua i ponuda, pozicija i dalje ostane prazna iz više razloga (kandidat koji je bio prvi izbor nije prihvatio ponudu, drugi kandidat je već prihvatio drugu ponudu, nije bilo jakih kandidati u završnom krugu, itd.) i pozicija se na kraju ponovo oglašava. Ovog puta nećete imati razloga da ne budete prvi koji će se prijaviti.