9 stvari koje bi regruteri željeli da znate

Regruteri imaju mnogo odgovornosti i moraju efikasno da upravljaju vremenom. Često kandidati imaju pogrešnu sliku o tome šta regruteri rade i zašto to rade, a da bismo makar malo razjasnili sliku i približili vam kako cio sistem funkcioniše, predstavljamo vam nekoliko stvari koje bi regruteri voljeli da znate.

1. Obično, kada vam se regruter ne javi, to je zato što još nema nove informacije koje bi podelio sa vama. Kada vam regruter da određeni datum kada će vam se javiti, taj datum je najčešće pomalo optimističan. I zaista namjeravaju da vas kontaktiraju na taj datum. Ali vrlo često, informacije koje regruter treba da dostavi zavise od drugih ljudi, a oni ne žele da vam kažu da nisu sigurni kada će moći da vam se jave.

2. Jedan od velikih izazova u profesiji regrutovanja je upravljanje vremenom. Zamislite samo da ste odgovorni za popunjavanje 15-30 pozicija. To podrazumijeva da morate razumijeti poziciju, pronaći kandidate (što traje duže nego što mislite jer ne postoji jedno pravo mjesto za pronalaženje ljudi), angažovati/privući ih, intervjuisati telefonom (stopa uspješnosti je otprilike 10-30%), napraviti beleške, iskomunicirati sa HR menadžerom, održati kontakt sa kandidatom. Zbog ovoga regruteri moraju da posvete svoje vrijeme kandidatima koji odgovraju poziciji. Oni su ti koji održavaju ovaj proces i brinu se o njegovom napretku, tako da se izbegavaju aktivnosti koje ih udaljavaju od toga. To je jedan od razloga zašto ne dobijate detaljne povratne informacije nakon intervjua.

3. Dobri regruteri će obaviti odgovarajući prvi intervju telefonom. Ovaj telefonski intervju treba da shvatite ozboljno. HR menadžeri zavise od regrutera koji upravljaju brojem kandidata i filtriraju listu samo na kandidate koji najbolje odgovaraju. Ako na telefonskom razgovoru potcenjujete svog regrutera, nećete proći, jer regruteri nisu spremni da rizikuju svoj odnos sa klijentima i pošalju nekoga ko nije zadovoljio.

4. Osim ako ne rade za veoma malu kompaniju, regruteri obično ne pregledaju detaljno svaku pristiglu biografiju. Razlog je taj što mnogi prijavljeni kandidati ne ispunjavaju tražene kvalifikacije, a velika ili srednja preduzeća dobijaju ogroman broj biografija za svaku radnu poziciju. Dešava se i da se kandidat sa pravim iskustvom prijavio za drugu poziciju, a ne onu koja je raspisana, ali s obzirom da se regruteri oslanjaju na funkciju pretraživanja baze kandidata kako bi identifikovali kvalifikovane kandidate, kontaktiraće i one koji nisu aplicirali baš za raspisanu poziciju.

5. Kada smo kod ovoga, ukoliko regruter vidi da ste se prijavili za veliki broj pozicija, javlja se zabrinutost. Ukoliko su pozicije u različitim timovima, slične po dužnostima ili odgovaraju vašem iskustvu – u redu je. Ali prijavljivanje na više različitih tipova poslova će definitivno odbiti regrutera od vaše kandidature.

6. Najbolji način da ostanete u kontaktu sa regruterom je dugoročno praćenje i povezivanje na LinkedIn-u. Na ovaj način će i regruter pratiti vas, i ukoliko trenutno nema odgovarajući posao da vam ponudi, može vas kontaktirati kada ga bude imao.

7. Govoreći o LinkedIn-u, mnogi (ako ne i većina) regrutera ga smatraju svojim najvećim alatom za pretragu kandidata. Ulaganje vremena u razvoj vašeg LinkedIn profila se isplati.

8. Regruteri očekuju da se pripremite za intervju. Ovo ne znači samo priprema odgovora na potencijalna pitanja već bi trebalo da razumijete i poslovanje kompanije, konkurentske prepreke i izazove, posebno kada se odnose na vašu stručnu oblast.

9. Obično ne morate da trošite mnogo vremena na pisanje propratnog pisma. Propratna pisma su imala smisla kada su biografije bile na papiru. Sada, ekvivalent je poruka u mejlu koja je kraća i manje formalna. Postoje dvije ključne stvari u vezi sa mejlovima: Prvo, ako postoji nešto u vašoj biografiji kao što je vremenski razmak koji zahtjeva objašnjenje, trebalo bi da to objasnite u svojoj poruci. Drugo, potrebno je da prilagodite poruku za svaku kompaniju/regrutera/poziciju.

Ovo su klučne stvari koje regruteri žele da znate, u nadi da će razjasniti neke od nedoumica, posebno oko komunikacije tokom procesa regrutovanja i zapošljavanja i pomoći vam da bolje razumijete ulogu regrutera, šta oni traže i neka ponašanja koja treba izbjegavati kao kandidat.