15 razloga zašto vam usavršavanje može unaprijediti karijeru

Koja je važnost usavršavanja? Zašto je unaprijeđenje vještina važno da biste bili u toku sa promjenama u vašoj industriji i unaprijedili svoju karijeru?

Svijet se mijenja, pa tako i vaša industrija. Da biste preživjeli i bili spremni za budućnost, takođe morate da evoluirate i unaprijedite svoje vještine.

Usavršavanje je stalna potreba, i nikada ne možete prestati da učite i da se usavršavate. Hajde da razumemo šta znači usavršavanje i kako ga možete primijeniti da biste unaprijedili svoju karijeru.

Šta je usavršavanje?
Upskilling je proces poboljšanja ili dodavanja novih vještina. Usavršavanje se može desiti profesionalno i lično pohađanjem vebinara i radionica koje vodi vaša organizacija ili proširivanjem znanja pohađanjem onlajn kurseva. Unapređenje vještina zatvara jaz između onoga što zaposleni mogu da urade i onoga što organizacija očekuju od njih.

15 razloga zašto usavršavanje može da podstakne vašu karijeru

#1. Istaći ćete se na poslu
Novo učenje stvara angažovanje i motivaciju na poslu, što se izjednačava sa povećanom produktivnošću. Firme uvijek traže svježe talente koji su svestrani i dobro obučeni. Upskilling daje niz željenih skupova vještina koje će vam pomoći da se izdvojite od ostalih. To će vas držati motivisanim da naučite više i budete spremni za buduće radno mjesto.

Kompanije uvijek preferiraju zaposlene koji teže da unaprijede svoje vještine. Usavršavanje vas čini jačim u rješavanju problema, istraživanju, analizi i prikazivanju višeg nivoa produktivnosti, čime se poboljšava zapošljivost.

#2. Čini vas spremnim za budućnost
Nedavno ubrzano usvajanje tehnologije rezultiralo je stalnim promjenama u radnom modelu. Došlo je do značajnog pomjeranja u potrebama i zahtjevima različitih industrija.

Sve više organizacija traži kandidate koji su spremni da se usavršavaju i postanu dio radne snage spremne za budućnost. Važno je da se kontinuirano razvijate i stičete znanje u svojoj stručnosti kako biste bili u toku sa promenljivim vremenima.

Dokvalifikacija pomaže da budete spremni za nove profile poslova koji će biti uvedeni u budućnosti.

#3. Povećava samopouzdanje
Zaposleni koji idu na programe obuke i usavršavanja uvijek su uzbuđeni za ono što slijedi. Učenje novih vještina pomaže u borbi protiv osjećaja profesionalne nesigurnosti na radnom mjestu.

Podizanje vještina daje potrebnu motivaciju za dobro obavljanje posla, podiže moral i čini da se zaposleni osjećaju vrednije i uzbuđenije zbog svojih uloga.

Dakle, bilo da ste kozmetičar koji želi da unaprijedi svoje vještine engleskog govora ili medijski profesionalac koji traži kurs za razvoj ličnosti, učenje novih vještina će doprinijeti vašem samopouzdanju.

#4. Povećava produktivnost
Sticanje više vještina čini vas efikasnijim i omogućava vam da obavljate više zadataka. Uz dodatne skupove vještina i alate, možete da pojednostavite svoj svakodnevni posao, automatizujete zadatke koji se ponavljaju i poboljšate produktivnost.

#5. Uslovljava napredovanje
Čini se da je napredovanje u karijeri u poslednje vrijeme trend u nastajanju. Sve više i više zaposlenih profesionalaca povećava svoje vještine kako bi se popeli na karijernoj lestvici.

#6. Prihvatate radost učenja
Jednom kada razvijete želju za učenjem, nikada nećete prestati da rastete. Otkrivanje nove strasti ili talenta je od suštinskog značaja za unaprijeđenje vaše karijere.

Radost učenja novih stvari će vas motivisati i proširiti vaš potencijal za izgradnju novih stvari. Učenje novih stvari takođe može rezultirati oživljenim načinom razmišljanja i podstaći kreativnost u svim pravcima.

#7. Stvara nove mogućnosti
Da li želite da poboljšate svoje sposobnosti u karijeri ili želite da istražite nove oblasti? Dokvalifikacija može otvoriti vrata boljim profesionalnim mogućnostima i igra vitalnu ulogu u davanju potrebnog zamaha vašoj karijeri.

Učenje novih stvari čini vas istaknutim, a možete postaviti čvrste temelje za uspijeh ulaganjem u samorazvoj i vještine. Ako želite da promijenite karijeru, usavršavanje vam omogućava mnogo lakšu tranziciju, otvarajući vrata beskrajnim mogućnostima.

#8. Sticanje potrebnih setova vještina
Sa nedavnim napretkom u tehnologiji i digitalizaciji, postoji ogromna potražnja za novim profilima poslova kao što su digitalni trgovci, programeri aplikacija, menadžeri društvenih mreža i grafički dizajneri.

Unaprijeđenje vještina može vam pomoći da steknete nove vještine i da diversifikujete svoje radne uloge. Usvajanje novih vještina će vam pomoći da redefinišete svoj pristup poslu i popunite kritične praznine.

#9. Povećava zadovoljstvo kupaca
Ne može se poreći da srećni radnici uvijek vode do zadovoljnih kupaca. Što se zaposleni osjeća vrednijim, to bolji rezultat može da donese za posao.

Upskilling održava radnu snagu u toku sa trenutnim trendovima u industriji i omogućava im da ponude najbolje klijentima i potencijalnim klijentima. A kada su klijenti zadovoljni, oni postaju snažni zagovornici brenda, što rezultira povećanom lojalnošću kupaca.

#10. Upoznavanje novih ljudi i širenje poslovne mreže
Biti dio programa usavršavanja, bilo onlajn ili oflajn, omogućava vam da se povežete sa ljudima koji imaju isto mišljenje, otvara mogućnosti umrežavanja i igra vitalnu ulogu u izgradnji veza.

Programi za usavršavanje privlače ljude iz vaše industrije koji žele da uče i rastu. To je sjajan način da se suočite sa ljudima iz svoje industrije. Programi usavršavanja su odličan način da se plasirate na tržište i možda ćete se na kraju sresti sa svojim budućim poslodavcem.

#11. Učiniće da budete efikasniji, a vaš radni život zadovoljavajući
Pohađanje obuka i sticanje novih znanja može učiniti čuda, kako za vas lično tako i za vašu kompaniju. Kvalitetan rad dovodi do uvažavanja, što na kraju donosi zadovoljstvo. To je jedna od glavnih prednosti rada na sebi.

Usavršavanje vas takođe čini efikasnijim tako što uključuje kreativno razmišljanje, upravljanje vremenom i vještine liderstva.

#12. Poboljšava vašu biografiju
Navođenje novih vještina i sertifikata u svoj CV uvijek će vam pomoći da ostavite dobar utisak na potencijalne poslodavce. Omogućava vam da se istaknete među ostalim kandidatima u potrazi za poslom i povećavaju vaše šanse da budete zaposleni.

Pokazivanje savremenih vještina je ključ opstanka i omogućava vam da se sa lakoćom popnete na lestvici uspjeha. Razmislite o tome da uložite svoje vrijeme u dodavanje novih vještina na profil tako što ćete se upisati u relevantne programe usavršavanja kako biste svojoj biografiji dali dodatni sjaj. Usavršavanje vas čini zlatnim, dajući vam prednost u odnosu na druge kojima nedostaju te vještine. To odražava vaš apetit za učenjem i povećava vašu vrijednost za buduće potencijalne poslodavce.

#13. Sprečava redundantnost
Sam osjećaj da ste suvišni je dovoljan da zadrži motivaciju za usavršavanjem.

Mogućnost da pokažete nove vještine će vas učiniti sigurnijim u svom poslu i pomoći vam da dokažete svoju vrijednost kompaniji u kojoj radite. Dokvalifikacija ima pozitivan uticaj na zadržavanje zaposlenih i smanjuje troškove zapošljavanja.

#14. Otkrivanje novih karijernih puteva
Upskilling je odličan način da proširite svoje znanje i otkrijete nešto novo, a pomaže i da se premosti jaz između vještina koje posjedujete i onih koje želite da steknete. Sticanje novih vještina je odlična odskočna daska ako razmišljate da svoju karijeru prebacite na drugačiji put i to vam daje snagu da se krećete u pravom smjeru sa samopouzdanjem.

#15. Lični razvoj
Usavršavanje je neophodno za lični razvoj. Poriv da naučite nešto novo i da se stalno usavršavate može vam pomoći da postignete lično ispunjenje. Čini vas svjesnim promjena oko vas i omogućava vam da prihvatite promjene sa samopouzdanjem.

Pored otkrivanja novih puteva u karijeri, možda ćete otkriti i nove strasti. Kada naučite nove vještine, otvarate se za otkrivanje novih interesovanja. Ne samo da je usavršavanje pogodno za razvoj karijere, već i za lični razvoj.

Nadogradnja vaših vještina više nije opcija već potreba. Budite kontinuirani u učenju, budite bolji u životu.