Šta je onboarding?

 

Termin „onboarding“ je menadžerski žargon skovan 1970-ih i predstavlja proces uvođenja novozaposlenog u posao i tim.

Studije su dokumentovale da tehnike socijalizacije, kao što je onboarding, dovode do pozitivnih rezultata za nove zaposlene. To uključuje veće zadovoljstvo poslom, bolji učinak na poslu, veću organizacionu posvećenost i smanjenje profesionalnog stresa i namjere da se posao napusti.

Istraživanja su pokazala da 22% zaposlenih napusti posao nakon prvih 45 dana od dana početka rada.

Kako možete zadržati svoje zaposlene i osigurati da je to slučaj u vašoj organizaciji?Uobičajno je potrebno 20 nedelja (5 mjeseci) za samostalnost na poslu. Onboarding može smanjiti taj period na 3 mjeseca! Produktivnost novih zaposlenih jednaka je onome koliko je poslodavac u njih uložio.

Osim što je onboarding važan za novozaposlene, izuzetno je važan i za kompanije. Osim što će biti rangirani kao poželjan poslodavac, onboarding takođe omogućava konkurentsku prednost, uspostavljene i jasne procedure, produktivnije zaposlene što će dovesti do smanjenja fluktuacije a samim tim i do smanjenja gubitka novca.

Faze onboardinga podrazumijevaju:

  1. Pre onboarding – počinje onog momenta kad javite kandidatu da ćete ga angažovati. U ovoj fazi je bitno da novozaposleni ima “onboarding buddy”-ija sa kojim će da komunicira o svemu što je potrebno npr. sve što je potrebno da nabavi za personalni dosije (ličnu dokumentaciju, ljekarsko uvjerenje i sl.), kao i da bude upoznat sa svim obukama koje je potrebno da prođe, i ugovorima koje će da potpiše.
  2. Orijentacija podrazumijeva prvi radni dan na poslu. Jako je bitno da novozaposlenog spremno dočeka njegovo radno mjesto – da vać ima dodijeljen lap-top, e mail adresu, uniformu i sl. Takođe, kako bi novozaposleni imao osjećaj tople dobrodošlice dobro je pripremiti “welcome box” koji će sadržati notes, olovku, slatkiš i sl. Bitno je da manedžer ili “buddy” upozna novozaposlenog sa kolegama iz istog kao i drugih sektora.
  3. Trening faza. Kako bi proces nesmetano tekao, u toku prve nedelje dobro je napraviti timsko okupljanje kolega ili zajednički ručak kako bi se novozaposleni što prije uklopio u tim. Nakon toga je potrebno postepeno uvoditi novozaposlenog u njegove radne obaveze, objašnjavajući mu koji je princip rada kompanije, pravila i procedure.
  4. Separacija je poslednja faza koja podrazumijeva momenat kada zaposleni može samostalno da obavlja sve zadužene poslove, te da je upoznat sa kompletnim funkcionisanjem sistema. Bitno je odraditi završni feedback sa novozaposlenim, kako bi se krug onboardinga pravilno zatvorio, te evaluirao proces od strane zaposlenih i prikupile kvalitetne informacije koje se mogu implementirati u kasnije onboardng procese.

Strukturiranje programa onboardinga zavisi od djelatnosti kompanije te procedura koje se moraju ispoštovati.

Jobzilla tim Vam može ponuditi stručnu pomoć i dati vam smjernice kako pravilno da napravite onboarding program za različite pozicije.