6 prednosti mentorstva i kako pronaći mentora za sebe

 

Najuspješniji ljudi imaju mentore koji ih vode kroz njihov napredak. Teško je procijeniti pozitivan uticaj koji mentor može imati na vaš uspjeh. Pronalaženje odličnog mentora je izazov, ali vrijedi truda. Mentor može da vas odvede na mjesta na kojima nikada niste bili i to vrtoglavom brzinom. Razmislite o pronalaženju mentora koji će vam pomoći u ostvarivanju vaših težnji.

Mentor je neprocjenjiv iz nekoliko razloga:

  1. Mentor je već prošao tim putem. Mentor je već postigao vaše dugoročne ciljeve. Ako je vaš san da postanete biznismen, profesionalni trener nekog sporta ili uspješan umjetnik, ima smisla pronaći nekoga ko je postigao isti cilj. Oni znaju realnost situacije. Svi ostali spekulišu.
  2. Imaćete vođstvo I pružiće vam se uputstva koja su vam potrebna da postavite odgovarajuće ciljeve. Da li ste sigurni u sledeći korak da postignete svoje dugoročne ciljeve? Mentor bi posjedovao tu informaciju. Možete biti entuzijastični, ozbiljni i sposobni, ali vaš napredak će biti ograničen ako krenete u pogrešnom pravcu.
  3. Na vrijeme ćete dobiti neophodne alate za korišćenje. Da li ste ikada bili u poziciji koja zahtijeva alate koje niste imali? Mentor će osigurati da imate potrebne vještine pre nego što vam zatrebaju. Većina nas odlučuje da uči nakon neuspjeha. Mnogo je efikasnije biti spreman. Mentor će vas uputiti u pravom smjeru prije nego što bude prekasno.
  4. Imaćete pristup njihovim kontaktima. Odgovarajući mentor će biti uspješan i kao rezultat toga poznavaće prave ljude. Izreka: “Sve je u tome koga poznaješ.” je u velikoj mjeri tačno. Mentor vas može upoznati sa ljudima koji će vas odvesti na sledeći nivo.
  5. Dobijate nepristrasno, ali iskusno mišljenje. Nije lako donositi najbolje odluke kada vam nedostaje znanje. Mentor može popuniti tu prazninu.
  6. Posvećen mentor će vam donijeti prilike. Mentor vas neće samo upoznati sa uticajnim ljudima. On će vas takođe upoznati sa pravim prilikama. Jednom kada vaš mentor ‘objavi riječ’o vama, povremeno će mu biti predstavljene mogućnosti koje odgovaraju vašim potrebama rasta. On takođe može tražiti prilike u vaše ime.

Pronalaženje mentora koji je pravi za vas

Imati mentora ima mnogo prednosti! Međutim, očigledno je pitanje: „Kako da pronađem mentora?“

Isprobajte ove strategije:

  1. Obratite se stručnjacima u svojoj oblasti. Počnite na samom vrhu. Iako je malo vjerovatno da će Bil Gejts ili Džef Bezos udovoljiti vašem zahtjevu, možda ćete otkriti da su voljni da vas upute u pravom smjeru. Ako to ne uspije, prođite niz listu. Savršeni mentor samo čeka da neko pita.
  2. Budite online. LinkedIn je dobro mjesto da potražite mentora, kao I ostale društvene mreže.
  3. Budite spremni da pokažete nivo posvećenosti. Ekspert svetske klase može razmisliti o radu samo sa nekim ko je spreman da promijeni svijet. Ako su vaše ambicije malo skromnije, možda ćete morati da ubijedite svog potencijalnog mentora da ste ozbiljni. Svačije vrijeme je ograničeno i svi žele da ga potroše mudro.

Pronalaženje mentora će vam omogućiti da brzo i glatko postignete uspjeh. Mentor će vam pomoći da iskoristite najbolje prilike i izbjegnete nezgode. Ako nemate mentora, počnite da ga tražite danas!